lördag 24 september 2011

Dagen i Protozoa

Apicomplexa (sporozoa) - Coccidea och Piroplasmida


Eimeria spp. är en koksidie som är väldigt viktig hos många djurarter, (spec. får, ko och fågel) främst unga djur. Tillhör Eucoccidiida.


Oocyster sporulerar i det fria, och sedan smittas djuret med sporulerade oocyster. Den ger flytande diarré, dålig tillväxt, avmagring och död.


Isospora suis. Tillhör samma familj och har samma cyklus som Eimeria. Men sporulerade oocyster innehåller 2 sporocyster med 4 sporozoiter i varje.


Vanlig i Norge och ger typisk spädgrisdiarré i 2-6 dagar. Vid infektionsdos >3000 oocyster dör grisen.


Grisen smittas peroralt med ospor. oocyster, sporozoiterna släpps fria och invaderar celler i tarmen. Okönad och könad utv. sker i jejunum och ileum och sedan sprids ospor. oocyster i faeces 4-7 dagar p.i.

I. felis, I. rivolta går på katt, I. canis på hund direkt eller via hypnozoiter genom paratenisk värd (gnagare).

Diagnostik med flotationsmetoder.



Fam. Cryptosporidiidae
Släkt. Cryptosporidium, 1-värdsparasit, MDT däggdjur, + RT fågel.

Oocysterna, se ovan (utan sporocyst, med nakna sporozoiter) sporulerar inne i värden innan de sprids med faeces. Kraftig tunnflytande diarré, på främst människa och spädkalv.


Fam. Sarcocystidae, sarcocystis; vävsbildande koksidier, obl./valfri 2-värdsparasit
EV: rovdjur/rovfågel (könad formering) MV: växtätare/allätare (okönad, vävscystor)


Sporulering av oocyster sker i tunntarmen, men cellväggen på oocysten spricker ofta på väg ut så att fria sporocyster kan hittas i faeces.


Vanlig hos tamren och får i Norge. Vävscystorna i muskelceller som uppträder 2-3 månader p.i. ger kassation i köttkontroll.

Fam. Sarcocystidae, subfam. Toxoplasmatinae
Släkter: Toxoplasma, Neospora


EV (katt): Smitta med vävnadscystor, okönad formering i tarm, könat stadium och osporulerade oocyster.


MV (däggdjur, fågel, människa): Smitta med oocyster (12,5 x 11 mikrom), första formering med många 2-delningar av tachyzoiter. I vävnadscystor (små, utan inre uppdelning) finns bradyzoiter/cystozoiter.


Neospora caninum ger neurol. symptom hos hund (bakbensparalys), abort hos ko, får, get och häst.




Babesia tillhör piroplasmiderna och är en intracellulär parasit med merogoni, gamogoni och sporogoni, men inte oocystbildning, här sker produktionen av sporozoiter istället i spottkörtlarna! Okönad formering sker i värdens erythrocyter.


Här ser man Babesia intracellulärt i blodkropparna. De förstörs - ger hemoglobinuri, hög feber, död.


Babesia divergens är typart (2-värdsparasit) och överförs med Ixodidae där den håller till i tarm och inre organ. När den förs över till EV (ko) sker detta i blodet.


Kalv blir inte klassiskt sjuk (utvecklar delvis immunitet och är beskyddad mot senare infektioner)

Flagellater (Sarcomastigophora - Mastigophora - Kinetoplastida, Diplomonida och Trichomonida


Trypanosoma tillhör Kinetoplastida tillsammans med Leishmania och Bodonidae. De två förstnämnda är viktigast och kallas hemoflagellater, för de lever huvudsakligen extracellulärt i blod och lymfa.


Ovan ses T. cruzi (kan infektera nervsystem, MDT och intracellulärt i hjärtat, här ses den i blodet) som orsakar Chagas i syd- och mellanamerika. Den överförs med skinnbaggar av släktet Triatoma (se översta bilden). Zoonos!


Trypanosoma brucei rhodesiense (se bild ovan) och T. brucei gambiense ger sömnsjuka hos människor och djur. Överförs med Tse-tse i Afrika. Zoonos!


Leishmania parasiterar huvudsakligen däggdjur (människa, hund, ibland katt och gnagare) och räknas som en Gr. B-sjukd. Zoonos i tropikerna!

Den har en fri flagell i främre delen, är en 2-värdsparasit och överförs med tvåvingar, Phlebotomus och Lutzomyia (sand flies).


Leishmania finns i 2 former; som amastigot intracellulärt i makrofager (se ovan) och reticuloendotelceller i vertebraten, och som promastigot i tarmen hos insekten. Sjukdomen uppträder i en visceral och en kutan form.

Vektor får i sig amastigoter vid blodsugning från en infekterad vertebrat och dessa organismer sätter sig i mellantarmen hos insekten, ombildar sig till promastigotformer som börjar dela sig.

Vidare utv. sker antingen fram eller bak i tarmen, beroende på Leishmaniaart och vektor. Efter utv. fram förs parasiten över i blodet när sandmyggan sticker och efter utv. bak blir vertebraten infekterad oralt genom sväljning av hela myggan.

I vertebraten tar makrofagerna upp promastigoter utan att förgöra dem. Här inne ombildar parasiten sig till amastigoter, formerar sig och makrofagen blir upptagen av en ny mygga som suger blod.


Fam. Bodonidae, tidigare en art Ichthyobodo necator, som parasiterar hud hos färskvattenfisk (se Koi ovan) och gälar hos saltvattenfisk. Detta ger irritation, hudlesioner och nedsatt allmäntillstånd. Det finns fria och fastsittande stadier och mort >25 %. Norsk forskargrupp ledande.


Orden Diplomonadida; Fam. Hexamitidae med genus Giardia (och Spironucleus)

Dubbelt set med organeller, 2 kärnor, 8 flageller

Giardia parasiterar de flesta djurarter. G. duodenalis är på människa och däggdjur (ko, får, get och hund i Norge) i duodenum. Trofozoiterna har en ventral sugkopp och cysterna är resistenta i miljön.
Orden Trichomonadida, Fam. Trichomonadidae, släkt Tritrichomonas, art Tritrichomonas foetus (ko könsvägar och katt tjocktarm) 3 flageller fram, 1 bak. Grupp B-sjukd (inte på ko i Norge, men påvisad i faeces från raskatter med diarré) - screening av importsäd.



Trichomonas gallinae, 4 flageller fram och en bak (10-30 mikrom). Infekterar MDT hos fågel och orsakar gulknoppssjuka, särskilt hos duvungar. Parasiterna överförs när ungarna matas.



Ingen cystbildning, men små gula områden med ostaktig konsistens kan ses makroskopiskt. Vid svåra tillfällen kvävs fågeln.

Inga kommentarer: